Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta babka daktylowa zwana daktylowcem to pyszne ciasto, nie tylko od święta!
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2074
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 354
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 775
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17234
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2074
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 354
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 775
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17234
Składniki
Miód, cukier, masło, kakao, kawę i przyprawę do piernika rozpuszczamy na małym ogniu często mieszając, a następnie studzimy
Ostudzoną masę łączymy z maślanką, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, jajka i dokładnie mieszamy
Do masy dodajemy posiekane daktyle i inne bakalie ( jeśli dodajemy rodzynki, to wcześniej moczymy je ok 15 min w gorącej wodzie i odsączamy dokładnie ) i dokładnie mieszamy
Formy natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do nich ciasto
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st piekarniku ok 50 minut
Po upieczeniu zostawiamy przez jakiś czas w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmujemy i studzimy w foremkach
Po ostudzeniu dowolnie dekorujemy. Ja oblałam ciasto czekoladą i udekorowałam bakaliami