Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta babka daktylowa zwana daktylowcem to pyszne ciasto, nie tylko od święta!
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3175
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1859
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 508
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 50
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3175
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1859
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 508
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 50
Składniki
Miód, cukier, masło, kakao, kawę i przyprawę do piernika rozpuszczamy na małym ogniu często mieszając, a następnie studzimy
Ostudzoną masę łączymy z maślanką, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, jajka i dokładnie mieszamy
Do masy dodajemy posiekane daktyle i inne bakalie ( jeśli dodajemy rodzynki, to wcześniej moczymy je ok 15 min w gorącej wodzie i odsączamy dokładnie ) i dokładnie mieszamy
Formy natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do nich ciasto
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st piekarniku ok 50 minut
Po upieczeniu zostawiamy przez jakiś czas w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmujemy i studzimy w foremkach
Po ostudzeniu dowolnie dekorujemy. Ja oblałam ciasto czekoladą i udekorowałam bakaliami