Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto robi się w 15-20 minut. To babka czekoladowa z flanem który w magiczny sposób podczas pieczenia ucieka z góry na dół. Flan smakuje jak ptasie mleczko. Cała trudność polega na wyjęciu babki z foremki, dlatego im prostsza foremka tym łatwiej. Przekonałam się o tym po zrobieniu babki.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 128
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 854
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 511
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 533
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 128
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 854
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 511
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 533
Składniki
Forma do babki 21-22 cm. Wysmarować ją olejem i delikatnie posypać kakao. Ciasto. Do miski przesiać mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Dodać cukier, sól, wymieszać łyżką. Dolać jogurt, olej, jajka i krótko zmiksować. Ciasto wylać do foremki.
Flan. U mnie wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Do miski wlać skondensowane mleko, zwykłe mleko, wbić jajka, dodać cukier, krótko zmiksować. Masę wylać na kakaowe ciasto.
Formę wstawić do większej zwykłej blaszki, którą wypełniamy wrzątkiem z czajnika do ok. 1/3 wysokości. Razem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piec do suchego patyczka włożonego do kakaowego ciasta ok. 45 minut. Ciasto kakaowe wypłynie na wierzch. Babkę wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy w formie. Następnie musimy schować ciasto do lodówki (także w formie) najlepiej na całą noc ,flan musi zastygnąć. Po tym czasie objeżdżamy nożykiem brzegi formy na niewielką głębokość, a następnie dno formy do 1/2 wysokości zanurzamy na ok. 30 sekund we wrzątku. Wyjmujemy formę z wrzątku.
Przykładając talerz , odwrócić ciasto "do góry nogami".