Uwielbiamy ciasto drożdżowe, tym razem zajadamy pyszną, pulchną babkę z mieszanką keksową.
Babka drożdżowa.
Składniki
- 20 g drożdży świeżych
- 100 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 200 g mieszanki keksowej
- lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny
Składniki
- 20 g drożdży świeżych
- 100 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 200 g mieszanki keksowej
- lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny

Etapy przygotowania
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut). Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.

Jak ciasto nam wyrośnie to wałkujemy na prostokątny placek, obsypujemy mieszanką keksową i zwijamy w rulon. Rulon przenosimy do wysmarowanej i obsypanej mąką foremki na babkę. Zostawiamy ciasto by podrosło przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach. Gotową babkę możemy udekorować lukrem, czekoladą. Ja ubiłam na sztywno jedno białko, następnie dodałam szklankę cukru pudru i sok z cytryny, wymieszałam. Takim lukrem posmarowałam jeszcze ciepłą babkę i obsypałam kandyzowaną skórką pomarańczową. Z pozostałego lukru bo niestety mi troszkę zostało zrobiłam bezy.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 311

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2192

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 125
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 311

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2192

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 125



Składniki
- 20 g drożdży świeżych
- 100 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 200 g mieszanki keksowej
- lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut). Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Jak ciasto nam wyrośnie to wałkujemy na prostokątny placek, obsypujemy mieszanką keksową i zwijamy w rulon. Rulon przenosimy do wysmarowanej i obsypanej mąką foremki na babkę. Zostawiamy ciasto by podrosło przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach. Gotową babkę możemy udekorować lukrem, czekoladą. Ja ubiłam na sztywno jedno białko, następnie dodałam szklankę cukru pudru i sok z cytryny, wymieszałam. Takim lukrem posmarowałam jeszcze ciepłą babkę i obsypałam kandyzowaną skórką pomarańczową. Z pozostałego lukru bo niestety mi troszkę zostało zrobiłam bezy.
Prześliczna i bardzo smakowita babeczka :)
Piękna <3