Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 20-03-2022
Przepyszna babka drożdżowa z kawałkami czekolady to świetna propozycja na słodkości nie tylko od święta. Babka drożdżowa pięknie prezentuje się na stole i na dodatek jest mega smaczna. Delikatne, puszyste ciasto i słodycz czekolady to idealne połączenie.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML, forma z kominem 28cm,
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1156
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1156
Składniki
Babkę drożdżową zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i łyżkę mąki i wlewamy mleko. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie przechodzimy do przygotowania ciasta właściwego. Do misy miksera wsypujemy 0,5 kg mąki, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy przygotowany zaczyn. Całość miksujemy. Ciasto możemy zagnieść dłońmi. Gdy składniki już się połączą na koniec dodajemy masło i ponownie mieszamy. Czekoladę kroimy w drobną kostkę. Ja użyłam mlecznej, ale możecie użyć gorzkiej lub deserowej. Czekoladę dodajemy do ciasta na chwilę włączamy mikser aby się ciasto ładnie połączyło z czekoladą. Przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy z kominem 28cm i ponownie odstawiamy na 30 minut aby podrosło. Ciasto możemy przełożyć do innej formy, pamiętajmy tylko o tym, że ciasto dość sporo urośnie. Następnie pieczemy 45 minut góra dół. Upieczoną babkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.