Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 20-03-2022
Przepyszna babka drożdżowa z kawałkami czekolady to świetna propozycja na słodkości nie tylko od święta. Babka drożdżowa pięknie prezentuje się na stole i na dodatek jest mega smaczna. Delikatne, puszyste ciasto i słodycz czekolady to idealne połączenie.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML, forma z kominem 28cm,
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 199
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3825
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 43
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3304
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 199
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3825
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 43
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3304
Składniki
Babkę drożdżową zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i łyżkę mąki i wlewamy mleko. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie przechodzimy do przygotowania ciasta właściwego. Do misy miksera wsypujemy 0,5 kg mąki, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy przygotowany zaczyn. Całość miksujemy. Ciasto możemy zagnieść dłońmi. Gdy składniki już się połączą na koniec dodajemy masło i ponownie mieszamy. Czekoladę kroimy w drobną kostkę. Ja użyłam mlecznej, ale możecie użyć gorzkiej lub deserowej. Czekoladę dodajemy do ciasta na chwilę włączamy mikser aby się ciasto ładnie połączyło z czekoladą. Przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy z kominem 28cm i ponownie odstawiamy na 30 minut aby podrosło. Ciasto możemy przełożyć do innej formy, pamiętajmy tylko o tym, że ciasto dość sporo urośnie. Następnie pieczemy 45 minut góra dół. Upieczoną babkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.