Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka na Święta Wielkanocna musi być! Może w tym roku upieczesz babkę drożdżową z dodatkiem rodzynek (lub bez)?! Ja zachęcam i z pewnością będę ją w tym roku znów piekła! Długo trzyma świeżość i jest smaczna - nie za słodka - dla mnie idealna! :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10880
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6244
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13183
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4925
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10880
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6244
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13183
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4925
Składniki
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15 minut, odcedzamy, suszymy na ręczniku papierowym i zalewamy je rumem (gdy pomijamy rum, rodzynki po wymoczeniu we wrzątku, osuszamy i odkładamy na bok). Pokruszone drożdże łączymy z 1/4 szklanki letniego mleka, łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Resztę mąki i mleka łączymy łyżką z pozostałymi składnikami, a na końcu dodajemy gotowy rozczyn oraz odsączone rodzynki. Zagniatamy elastyczne ciasto - przez około 10-13 minut. Ciasto przekładamy do podsypanej mąki miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać przez 50-60 minut (do podwojenia swojej objętości).
Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto odgazowujemy (ugniatamy je kilka razy), przekładamy do formy, przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180◦C. Babkę pieczemy przez 30-40 minut. Studzimy, delikatnie wyciągamy z formy i gdy babka będzie już zimna, dowolnie dekorujemy. Smacznego! :-) P.S. Jeśli nie masz takiej foremki, użyj tej tradycyjnej z kominem - pilnuj tylko czasu pieczenia, w takiej foremce babka upiecze się szybciej.