Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka dyniowa to idealne ciasto na jesień. Doskonale pasuje do popołudniowej kawy, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil i z pewnością uda się każdemu.
średnica formy: 20 cm
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 267
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25633
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 267
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25633
Składniki
Wstaw babkę dyniową do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z pieca i schładzaj na kratce.
Przygotuj lukier, ucierając serek na gładką masę i stopniowo dodając cukier puder. Na koniec wmieszaj wanilię, odłożone puree dyniowe i mleko.
Lukier nakładaj na ostudzoną babkę. Udekoruj ją odłożonymi wcześniej kawałkami dyni.
Dynię pokrój w kostkę i połóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw warzywo do pieca rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 20-30 minut, aż dynia będzie miękka i rozpadająca się. Odłóż na bok 2-3 łyżki większych i bardziej stabilnych kawałków.
Przenieś upieczoną dynię do blendera lub malaksera. Zmiksuj ją na gładkie puree bez grudek. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do ciasta dyniowego i sól. Odstaw.
W misce utrzyj ze sobą cukier z olejem do uzyskania gładkiej masy, przez ok. 2 minuty. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym z nich. Dołóż ekstrakt waniliowy i miksuj do połączenia.
Do masy jajecznej dodawaj na przemian suche składniki i puree z dyni, dobrze mieszając po każdej partii – odkładając 1 łyżeczkę puree do późniejszego wykorzystania. Przełóż masę do formy na babkę z kominem o średnicy 20 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.