Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 360
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 360
Składniki
W misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski wrzucamy margarynę, wsypujemy cukier i wszystko ucieramy. Wbijamy do tego po jednym jajku, cały czas ucierając masę. Do powstałej masy wsypujemy stopniowo wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia (ciągle ucierając) oraz kilka kropli aromatu do ciasta.
Powstałe ciasto wlewamy do specjalnej formy do gotowanych babek (z przykrywką) i zamykamy foremkę. Do dużego garnka wlewamy wodę do ¾ jego wysokości i zanurzamy foremkę z ciastem. Garnek wstawiamy na ogień i gotujemy babkę ok. 1h 15 min.