Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na truskawki w pełni, więc jeśli jeszcze nie znudziły się wam truskawkowe wypieki, to mam dziś kolejny super przepis na pyszne ciasto z truskawkami. Tym razem przygotowałam gotowaną babkę dwukolorową z truskawkami. Babki gotowane robię dość często, bo są puszyste i wilgotne, ładnie wychodzą, są równe i nigdy nie przypalają się ;-)
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37927
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 388
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 367
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9231
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37927
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 388
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 367
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9231
Składniki
Jajka i masło wyjęłam wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i odstawiłam do przestygnięcia. Miękkie masło umieściłam w misce miksera. Dosypałam cukier i przez kilka minut ucierałam je do białości. Żółtka oddzieliłam od białek. białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka po jednym dodałam do masy maślanej i miksowałam do połączenia składników. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszankę mąk wsypałam do masy maślano - jajecznej i wymieszałam drewnianą łyżką. Następnie dodałam olejek cytrynowy i pianę z białek i znów delikatnie wymieszałam drewnianą łyżką. Połowę ciasta przełożyłam do formy silikonowej na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Do pozostałej części ciasta dodałam roztopioną i wystudzoną czekoladę i wymieszałam. Ciasto ciemne wyłożyłam na jasne i przemieszałam już w formie łyżką. Truskawki opłukałam, osuszyłam, pozbawiłam szypułek i obtoczyłam je mąką. Tak przygotowane truskawki poutykałam w ciasto. Formę przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka (o pojemności 18-20l). Do garnka nalałam tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i na najmniejszym ogniu gotowałam babkę przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu formę z babką od razu wyjęłam z wody. Ciasto wystudziłam w formie i dopiero wyjęłam na talerz. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.