Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka kajmakowa świetnie sprawdzi się jako ciasto na Wielkanoc, ale to też rewelacyjny deser do weekendowej kawy. Jest wilgotna, puszysta, pyszna i niezwykle delikatna. Przepis jest naprawdę prosty i szybki!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2253
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1364
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3526
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1177
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2253
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1364
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3526
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1177
Składniki
W głębokiej misce utrzyj miękkie masło z cukrem i wanilią. Następnie dodawaj po łyżce masę kajmakową i miksuj całość do połączenia. Do miski dodawaj po jednym jajku i krótko miksuj.
Do osobnego naczynia wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i zmieszaj je ze sobą. Do miski z masą wsypuj odrobinę mąki na zmianę z kefirem. Miksuj całość krótko.
Przygotuj dużą formę do babki. Wysmaruj ją dokładnie masłem i podsyp mąką, żeby ciasto nie przywarło. Przygotowaną masę przelej do foremki.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz babkę przez ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdź, czy jest gotowe (testem, czy wbity patyczek jest już suchy).
Wyjmij z piekarnika, ostudź i wyciągnij z formy. Przygotuj lukier - wystarczy, że w małej misce połączysz cukier puder z wodą. Gdy ciasto przestygnie, polej je lukrem i przyozdób skórką pomarańczową. Babka kajmakowa gotowa!