Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka kajmakowa świetnie sprawdzi się jako ciasto na Wielkanoc, ale to też rewelacyjny deser do weekendowej kawy. Jest wilgotna, puszysta, pyszna i niezwykle delikatna. Przepis jest naprawdę prosty i szybki!
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 111
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31266
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 111
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31266
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Składniki
W głębokiej misce utrzyj miękkie masło z cukrem i wanilią. Następnie dodawaj po łyżce masę kajmakową i miksuj całość do połączenia. Do miski dodawaj po jednym jajku i krótko miksuj.
Do osobnego naczynia wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i zmieszaj je ze sobą. Do miski z masą wsypuj odrobinę mąki na zmianę z kefirem. Miksuj całość krótko.
Przygotuj dużą formę do babki. Wysmaruj ją dokładnie masłem i podsyp mąką, żeby ciasto nie przywarło. Przygotowaną masę przelej do foremki.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz babkę przez ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdź, czy jest gotowe (testem, czy wbity patyczek jest już suchy).
Wyjmij z piekarnika, ostudź i wyciągnij z formy. Przygotuj lukier - wystarczy, że w małej misce połączysz cukier puder z wodą. Gdy ciasto przestygnie, polej je lukrem i przyozdób skórką pomarańczową. Babka kajmakowa gotowa!