Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe ciasto do popołudniowej kawy, czyli babka dwukolorowa, pyszna, puszysta i bardzo łatwa do zrobienia.
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17767
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1854
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15550
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 7085
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17767
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1854
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15550
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 7085
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie doskonale ubita zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników. Teraz dolewamy mleko i olej powoli, stopniowo, stale mieszając. Do tak ubitej masy dodajemy na koniec przesianą mąkę i proszek do pieczenia ( w trzech etapach). Miksujemy powoli, tylko do połączenia składników. Gotową masę babkową rozdzielamy na dwie części, miej więcej równe. Do jednej przesiewamy mąkę, do drugiej kakao. Mieszamy masy łyżką lub łopatką silikonową w miarę delikatnie.
Do formy babkowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą wylewamy białe ciasto i na nie wylewamy ciasto ciemne. Następnie patyczkiem do szaszłyków lub widelcem delikatnie mieszamy oba ciasta.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C (góra -dół bez termoobiegu) na 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Babka łaciata gotowa!