Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, wilgotna i aromatyczna babka idealna na Wielkanoc. Skórka z limonki to świetna zielona, wiosenna dekoracja!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 619
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1852
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 394
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 619
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1852
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 394
Składniki
Limonkę myjemy i sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy mleko, sok i skórkę z limonki, matchę, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy biała i mieszamy delikatnie. Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut. Teraz babkę wyciągamy z formy i wsadzamy z powrotem. Patyczkiem do szaszłyków nakłuwamy babkę w 10 miejscach - dzięki temu babka lepiej się nasączy. Składniki na nasączenie mieszamy i polewamy nimi babkę w formie. Zostawiamy do zupełnego wystudzenia. Lukier: cukier puder mieszamy z sokiem z limonki do uzyskania gładkiego lukru. Polewamy babkę i posypujemy startą skórką z limonki.