Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne na każdą okazję, na co dzień do kawy lub herbaty ale na stole wielkanocnym również będzie się idealnie prezentować.
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 94
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 110
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 94
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 110
Składniki
Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 7 min). Cały czas miksując dodawaj stopniowo majonez. Na koniec miksowania dodaj olejek cytrynowy lub skórkę cytrynową. Do misy z masą jajeczną przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj trzepaczką. Formę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Przelej ciasto do formy pamiętając żeby sięgało do połowy jej wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół). Na lukier: rozetrzyj cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny, dodając płyn stopniowo po jednej łyżce do otrzymania pożądanej konsystencji. Po wystudzeniu polej babkę lukrem lub posyp cukrem pudrem.