Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne na każdą okazję, na co dzień do kawy lub herbaty ale na stole wielkanocnym również będzie się idealnie prezentować.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2115
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9695
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3375
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6802
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2115
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9695
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3375
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6802
Składniki
Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 7 min). Cały czas miksując dodawaj stopniowo majonez. Na koniec miksowania dodaj olejek cytrynowy lub skórkę cytrynową. Do misy z masą jajeczną przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj trzepaczką. Formę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Przelej ciasto do formy pamiętając żeby sięgało do połowy jej wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół). Na lukier: rozetrzyj cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny, dodając płyn stopniowo po jednej łyżce do otrzymania pożądanej konsystencji. Po wystudzeniu polej babkę lukrem lub posyp cukrem pudrem.