Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1573
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 903
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1573
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 903
Składniki
Rodzynki namoczyć w herbacie. Formę do babki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajko. Rodzynki obtoczyć w mące. Obie mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej. Następnie wsypać suchy mak, wlać 1/3 szklanki mleka i kilka kropel aromatu rumowego. Zmiksować. Na koniec dodać rodzynki obtoczone w mące i wymieszać łopatką. Ciasto przelać do formy. Piec ok. 50 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu wyjąć z formy i gdy babka ostygnie posypać ją cukrem pudrem.