Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka marchewkowa z dodatkiem ananasa to niezwykle ciekawe urozmaicenie dla klasycznych babek. Dodatek chrupiących orzechów nadaje temu ciastu wyjątkowości i niezwykłej konsystencji. Babka jest puszysta, mocno wilgotna, z orzeźwiającą nutą.
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1147
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 536
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 808
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 304
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 381
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1147
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 536
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 808
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 304
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 381
Składniki
Przygotuj ciasto. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. W dużej misce utrzyj na średnich obrotach miksera cukier, jajka i olej na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, cynamon i sól. Dodawaj partiami suche składniki do mokrych, za każdym razem dobrze mieszając. Przy niskich obrotach miksera wmieszaj marchewkę i pulpę ananasową. Na koniec dodaj orzechy włoskie. Formę do babki z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przenieś do niej masę i wygładź powierzchnię. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 75 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw na kratkę do przestudzenia na ok. 15 minut, a następnie wyjmij ją.
Przygotuj lukier. W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na polewę do uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji. Polej lukrem chłodne już ciasto. Babkę marchewkową podawaj udekorowaną świeżymi owocami.