Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszną, miękką i wilgotną babkę marchewkową, bez orzechów czyli przyjazną dla osób z aparatem ortodontycznym i uczulonych na orzechy, serdecznie polecam :-)
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 359
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 359
Składniki
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i przyprawę do piernika umieszczamy w misce i mieszamy. 2. Do osobnej miski wbijamy 3 całe jajka, dodajemy szczyptę soli, szklankę cukru i ubijamy na jasną puszystą masę. 3. Następnie stopniowo dolewamy pół szklanki oleju i dalej miksujemy. 4. Następnie dodajemy marchewki starte na tarte o drobnych oczkach i dalej miksujemy. 5. Na końcu stopniowo dosypujemy mąkę zmieszaną z przyprawami, miksujemy i gotowe. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Foremkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto do formy. 6. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut z grzaniem góra-dół. 7. Upieczone ciasto studzimy w foremce, następnie wystudzone oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :-)