Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babki to jedno z tych ciast, które uwielbiam za smak oraz za prostotę i szybkość wykonania. Często goszczą na wielkanocnych stołach wraz z mazurkami, sernikami... Nie może jej zabrać i na moim stole! A jak jest u Ciebie? :-)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10885
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6245
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13186
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4929
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10885
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6245
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13186
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4929
Składniki
Masła roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 170◦C. Jajka miksujemy z cukrem na wysokich obrotach miksera przez około 10 minut. Przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną do masy jajecznej i delikatnie zmiksować. Dodać przestudzone masło i miksować aż składniki się połączą.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Do mniejszej porcji dodać kakao i porządnie wymieszać. Do większej porcji dodać odłożoną mąkę pszenną (1 łyżkę). Wylewać ciasto na przemian do formy - ciasto jasne, ciasto ciemne - do wykończenia mas. Piec 45 minut. Udekorować cukrem pudrem, lukrem lub dowolną polewą. Smacznego! :-)