Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka jest bardzo smaczna, ciasto wyśmienite, zarówno to ciemne z dodatkiem polewy czekoladowej, jak i jasne z dodatkiem wiśni z kompotu. Całość komponuje się doskonale i tak też smakuje.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 44
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 62
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2748
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 215
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 155
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 44
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 62
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2748
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 215
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 155
Składniki
Wiśnie odsączyć z kompotu i pozostawić na sitku do ocieknięcia. Następnie przełożyć do miseczki i skropić wiśniówką i zostawić na kilka - kilkanaście minut ( puszczą sporo soku ). Ja dodatkowo sprawdzam każdą wisienkę, bo czasami trafiają się wisienki z pestkami, a wolałabym, aby nikt, kto będzie konsumował moja babkę nie złamał sobie przy tym zęba. Jak wisienki puszczą sok, odsączamy je ponownie Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Polewę stopić i lekko przestudzić. Przygotować formę na babkę: wysmarować ją tłuszczem i obsypać mąką Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać po 1 jajku Do jajeczno-maślanej masy dodawać partiami mąkę i wlewać mleko, cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiego ciasta
Powstałe ciasto podzielić na 2 części: jedną część wymieszać z odsączonymi z soku wiśniami, drugą z łyżką kakao i polewą czekoladową. Ciemne ciasto należy szybko wymieszać, bo polewa w zetknięciu z ciastem szybko chłodnieje i twardnieje Jasne ciasto umieszczamy na spodzie formy, na nim ciasto ciemne. Za pomocą widelca skręcamy w kilku miejscach ciasto, tak, aby dwa kolory ciasta nieco się zmieszały Pieczemy ok 65 - 70 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i jak nieco przestygnie przekładamy na kratkę kuchenną Gdy ciasto przestygnie oblewamy go lukrem. Ja przyrządzam go z 15 dag cukru pudru i 5 - 6 łyżek gorącej wody. Aby uzyskać marmurkowy efekt lukru dzielimy go na 2 części i do jednej dodajemy pozostałe kakao ( ok 0,5 łyżki ). Babkę polewamy na zmianę białym i ciemnym lukrem