Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto kokosowe – babkę kokosową, ciasto jest puszyste, delikatne, wilgotne i mocno kokosowe :).
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 170
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 170
Składniki
Do mąki dodaję proszek do pieczenia, sól i delikatnie mieszam. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i miksuję około 3 minut, tak żeby zbielały i stały się puszyste. Następnie, cały czas miksując dodaję roztopione i przestudzone masło, mleczko kokosowe i wiórka kokosowe. Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję na wolnych obrotach do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na druga od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i foremki. Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika i z foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Wystudzone ciasto możemy dodatkowo pomalować lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi. Do miseczki wlewam sok z cytryny, wodę, dodaję cukier puder i dokładnie mieszam – lukier powinien być dość luźny. Tak przygotowanym lukrem maluję górę ciasta oraz boki i obsypuję wiórkami kokosowymi. Ciasto kokosowe jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa