Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto kokosowe – babkę kokosową, ciasto jest puszyste, delikatne, wilgotne i mocno kokosowe :).
Przepis dnia
Bardzo smaczna mielonka z wieprzowej łopatki na kanapki, prosta w wykonaniu....
Odsłon: 20944
Świeży, czerwony pomidor, chrupiąca sałata, czerwona cebula i łuskany słonecz...
Odsłon: 87
Polecam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu sernik, tym razem z brzoskwin...
Odsłon: 1718
Przepis dnia
Bardzo smaczna mielonka z wieprzowej łopatki na kanapki, prosta w wykonaniu....
Odsłon: 20944
Świeży, czerwony pomidor, chrupiąca sałata, czerwona cebula i łuskany słonecz...
Odsłon: 87
Polecam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu sernik, tym razem z brzoskwin...
Odsłon: 1718
Składniki
Do mąki dodaję proszek do pieczenia, sól i delikatnie mieszam. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i miksuję około 3 minut, tak żeby zbielały i stały się puszyste. Następnie, cały czas miksując dodaję roztopione i przestudzone masło, mleczko kokosowe i wiórka kokosowe. Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję na wolnych obrotach do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na druga od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i foremki. Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika i z foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Wystudzone ciasto możemy dodatkowo pomalować lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi. Do miseczki wlewam sok z cytryny, wodę, dodaję cukier puder i dokładnie mieszam – lukier powinien być dość luźny. Tak przygotowanym lukrem maluję górę ciasta oraz boki i obsypuję wiórkami kokosowymi. Ciasto kokosowe jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa