Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś słodkiego do weekendowej kawki. Podstawowy przepis na babkę z dodatkiem ekstraktu migdałowego i płatków migdałów. Do tego polewa z białej czekolady i uprażone płatki migdałowe do dekoracji. Jeśli lubicie smak migdałowy, to musicie spróbować i sami ocenić.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4084
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416030
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2756
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4084
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416030
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2756
Składniki
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem. Dodać jajka i ekstrakt migdałowy. Dalej ucierać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły. W ostatnim kroku dodać płatki migdałów. I wymieszać wszystko łyżką. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 55-60 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Wystudzone ciasto udekorować polewą i prażonymi płatkami migdałów.