Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie przepadasz za drożdżowym ciastem dlatego, że szybko wysycha, wypróbuj poniższy przepis. Babka nasączana syropem jest wilgotna, aromatyczna i długo zachowuje świeżość.
Forma na babkę z kominem 22 cm
Polecam.
Odsłon: 3312
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 155
Polecam.
Odsłon: 3312
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 155
Składniki
Rozkrusz do miseczki drożdże. Połącz z łyżką cukru i zalej mlekiem podgrzanym do 35°C. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki.
Przesiej do misy miksera mąkę, dodaj resztę cukru, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób wszystkie składniki mikserem z hakami na gładkie ciasto. W trakcie wyrabiania dodaj płynne, przestudzone masło. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki. Pozostaw na około godzinę – w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Przygotuj formę na babkę (z kominem) o średnicy 22 cm. Natłuść ją i oprósz mąką. Ponownie zagnieć krótko ciasto i przełóż do formy. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 20-30 minut (aż ciasto wypełni formę).
Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut – aż babka się zarumieni. Pozostaw w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Przygotuj syrop. Zagotuj w rondelku wodę z sokiem z pomarańczy i cukrem. Nie mieszaj, dopóki cukier się nie rozpuści. Gdy to nastąpi, zdejmij rondelek z palnika, dodaj sok z cytryny i rum. Dokładnie wymieszaj.
Polej gorącym syropem ostudzoną babkę. Wcześniej pod spód podłóż kratkę i talerz, na który spłynie nadmiar syropu. Ponownie go podgrzej i jeszcze raz polej babkę – ma wchłonąć cały syrop.
Podgrzej konfiturę i zblenduj. Dodaj do niej łyżkę rumu. Posmaruj konfiturą wierzch babki.
Tak przygotowana babka smakuje wyśmienicie z bitą śmietaną i owocami.