Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć!!! Zapraszam Was dzisiaj na wyjątkową babkę. Z jednej strony, nieco podobna do babki majonezowej, którą robiłam ostatnio – ale tylko z wierzchu. W smaku jest zupełnie inna, również faktura ciasta ma wiele związku z nazwą, bo babka rozsypuje się na języku jak złoty piasek. Pyszne, delikatna, kruchutka – polecam :)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3440
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 294
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6884
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 314
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3440
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 294
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6884
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 314
Składniki
Jajka wbijam do miski i ubijam na puszystą masę. W tym czasie do drugiej miski przesiewam mąkę ziemniaczaną. Dodaję proszek do pieczenia. Mieszam dokładnie rózgą. Formę do babki smaruję masłem i oprószam mąką.
Do masy jajecznej dodaję stopniowo cukier i ubijam dalej. Następnie dodaję mąkę miksując już na wolnych obrotach. Dolewam aromat, a na końcu rozpuszczone masło. miksuję do momentu, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Przelewam do foremki. Ciasto powinno sięgać mniej więcej 2/3 wysokości foremki. Piekę babkę przez 30 minut w 160 stopniach, a następnie podkręcam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 30 minut. Przed wyjęciem ciasta robię test suchego patyczka.
Przestudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową – ja tak właśnie zrobiłam :) Smacznego!!!