Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć!!! Zapraszam Was dzisiaj na wyjątkową babkę. Z jednej strony, nieco podobna do babki majonezowej, którą robiłam ostatnio – ale tylko z wierzchu. W smaku jest zupełnie inna, również faktura ciasta ma wiele związku z nazwą, bo babka rozsypuje się na języku jak złoty piasek. Pyszne, delikatna, kruchutka – polecam :)
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 145
Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...
Odsłon: 293
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 681
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 74
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 124
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 145
Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...
Odsłon: 293
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 681
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 74
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 124
Składniki
Jajka wbijam do miski i ubijam na puszystą masę. W tym czasie do drugiej miski przesiewam mąkę ziemniaczaną. Dodaję proszek do pieczenia. Mieszam dokładnie rózgą. Formę do babki smaruję masłem i oprószam mąką.
Do masy jajecznej dodaję stopniowo cukier i ubijam dalej. Następnie dodaję mąkę miksując już na wolnych obrotach. Dolewam aromat, a na końcu rozpuszczone masło. miksuję do momentu, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Przelewam do foremki. Ciasto powinno sięgać mniej więcej 2/3 wysokości foremki. Piekę babkę przez 30 minut w 160 stopniach, a następnie podkręcam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 30 minut. Przed wyjęciem ciasta robię test suchego patyczka.
Przestudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową – ja tak właśnie zrobiłam :) Smacznego!!!