Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć!!! Zapraszam Was dzisiaj na wyjątkową babkę. Z jednej strony, nieco podobna do babki majonezowej, którą robiłam ostatnio – ale tylko z wierzchu. W smaku jest zupełnie inna, również faktura ciasta ma wiele związku z nazwą, bo babka rozsypuje się na języku jak złoty piasek. Pyszne, delikatna, kruchutka – polecam :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10350
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12785
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4553
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10350
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12785
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4553
Składniki
Jajka wbijam do miski i ubijam na puszystą masę. W tym czasie do drugiej miski przesiewam mąkę ziemniaczaną. Dodaję proszek do pieczenia. Mieszam dokładnie rózgą. Formę do babki smaruję masłem i oprószam mąką.
Do masy jajecznej dodaję stopniowo cukier i ubijam dalej. Następnie dodaję mąkę miksując już na wolnych obrotach. Dolewam aromat, a na końcu rozpuszczone masło. miksuję do momentu, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Przelewam do foremki. Ciasto powinno sięgać mniej więcej 2/3 wysokości foremki. Piekę babkę przez 30 minut w 160 stopniach, a następnie podkręcam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 30 minut. Przed wyjęciem ciasta robię test suchego patyczka.
Przestudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową – ja tak właśnie zrobiłam :) Smacznego!!!