Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż do świąt daleko dzielę się z Wami babką czekoladową o smaku piernika z cynamonem i orzechami. Babka zawsze wychodzi , jest prosta w przygotowaniu. Babka miękka, wilgotna rozpływa się w ustach, a podczas pieczenia unosi się piękny zapach po całym mieszkaniu. Polecam na święta Bożego Narodzenia i nie tylko.
keksowa foremka, mikser, rondelek
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 97
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 97
Składniki
W garnku rozpuścić margarynę z cukrem, dodać miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao oraz powidła śliwkowe. Mieszając podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru (kilka minut). Zdjąć z ognia i wystudzić, dodać posiekane orzechy. Do przestudzonej masy dodać mleko oraz jajka i miksować na średnich obrotach miksera. Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz z mielonymi orzechami laskowymi, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do kek sówki, czyli podłużnej foremki na babkę, wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość mojej kek sówki to 30 /11 cm. Cisto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-50 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto(babkę) polać polewą czekoladową i udekorować według uznania. Polewa: Masło rozpuścić z cukrem , dodać mleko. Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Ciasto po wystudzeniu polać polewą udekorować wiórkami kokosowymi i orzechami.