Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka pistacjowa jest miękka i lekka, delikatnie maślana. Pistacje są bardzo wyczuwalne w smaku, a w połączeniu z nutą migdałów stanowi idealną propozycję na świąteczny stół. Dodatek posiekanych pistacji na wierzchu dodaje przyjemnej chrupkości.
forma 20 cm, miska, trzepaczka lub mikser, łyżka
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5799
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1131
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1193
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5799
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1131
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1193
Składniki
Przygotuj ciasto. Pistacje zmiel w blenderze na proszek. Do miski przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę, przez ok. 2 minuty. Dodaj olej i dobrze wymieszaj. Następnie wbij jajko i ponownie ubij.
Do masy maślano-jajecznej dodaj ekstrakty smakowe, jogurt i zmielone pistacje. Wymieszaj, a następnie wsyp połowę suchych składników, mleko i na koniec drugą część mąki. Po każdym dodaniu mieszaj do połączenia.
Formę do babki bez komina o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza.
Babkę pistacjową piecz przez 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia przez 5-10 minut, a następnie przenieś na kratkę do momentu osiągnięcia temperatury pokojowej.
Przygotuj lukier. Do miseczki wsyp cukier puder i dodaj gorącą wodę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wkrop barwnik spożywczy.
Gotowym lukrem zalej górę babki i pozwól mu swobodnie spłynąć po bokach. Posyp babkę pistacjową siekanymi pistacjami.