Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka pistacjowa jest miękka i lekka, delikatnie maślana. Pistacje są bardzo wyczuwalne w smaku, a w połączeniu z nutą migdałów stanowi idealną propozycję na świąteczny stół. Dodatek posiekanych pistacji na wierzchu dodaje przyjemnej chrupkości.
forma 20 cm, miska, trzepaczka lub mikser, łyżka
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4092
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73131
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 544
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15616
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4092
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73131
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 544
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15616
Składniki
Przygotuj ciasto. Pistacje zmiel w blenderze na proszek. Do miski przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę, przez ok. 2 minuty. Dodaj olej i dobrze wymieszaj. Następnie wbij jajko i ponownie ubij.
Do masy maślano-jajecznej dodaj ekstrakty smakowe, jogurt i zmielone pistacje. Wymieszaj, a następnie wsyp połowę suchych składników, mleko i na koniec drugą część mąki. Po każdym dodaniu mieszaj do połączenia.
Formę do babki bez komina o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza.
Babkę pistacjową piecz przez 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia przez 5-10 minut, a następnie przenieś na kratkę do momentu osiągnięcia temperatury pokojowej.
Przygotuj lukier. Do miseczki wsyp cukier puder i dodaj gorącą wodę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wkrop barwnik spożywczy.
Gotowym lukrem zalej górę babki i pozwól mu swobodnie spłynąć po bokach. Posyp babkę pistacjową siekanymi pistacjami.