Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babeczka do codziennej kawki. Serdecznie polecam.
Przepis dnia
Bardzo smaczna mielonka z wieprzowej łopatki na kanapki, prosta w wykonaniu....
Odsłon: 20942
Świeży, czerwony pomidor, chrupiąca sałata, czerwona cebula i łuskany słonecz...
Odsłon: 87
Polecam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu sernik, tym razem z brzoskwin...
Odsłon: 1717
Przepis dnia
Bardzo smaczna mielonka z wieprzowej łopatki na kanapki, prosta w wykonaniu....
Odsłon: 20942
Świeży, czerwony pomidor, chrupiąca sałata, czerwona cebula i łuskany słonecz...
Odsłon: 87
Polecam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu sernik, tym razem z brzoskwin...
Odsłon: 1717
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem. Dodać masło, ekstrakt pomarańczowy, otartą skórkę i nadal ucierać. Następnie dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierać, aż powstanie jednolita masa. Wtedy przy pomocy łopatki wmieszać ubite białka. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki 10x30 cm. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku na funkcji góra-dół 55 minut. Sprawdzać patyczkiem czy babka już się upiekła. Po całkowitym wystudzeniu oblać lukrem utartym z soku z pomarańczy i cukru pudru. PS. Pomarańczę należy starannie wyszorować i wypłukać zanim zetrze się skórkę.