Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, wilgotna babka piaskowa na oleju o pomarańczowym smaku. Bardzo aromatyczna i delikatna. Idealna słodycz do kawy.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 306
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21609
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 306
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21609
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Keksówka 30×11 cm lub mała forma babkowa 18 cm średnicy.
Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i ubijamy je około 2 minut. Następnie, gdy jajka lekko się spienią dajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 8-10 minut, aż zbieleje i mocno się napuszy. Do tak ubitych jajek wlewamy olej i sok z pomarańczy, wrzucamy skórkę startą z pomarańczy, krótko mieszamy do połączenia składników. Do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia. Znowu krótko mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy 40 do 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu), do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjmujemy z foremki i odkładamy do przestygnięcia. Następnie posypujemy cukrem pudrem.
Babka pomarańczowa gotowa! Babka najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy nabierze wilgoci i przejdzie pomarańczowym aromatem.