Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka kakaowa:). Wilgotna i zarazem puszysta. Znajdziemy w niej ciasto o trzech różnych intensywnościach kakao a warstwy, które w niej widać robią świetny efekt wizualny:).
Przepis dnia
Wspaniała, aromatyczna i wilgotna cytrynowa babka z cukinią powstała przy oka...
Odsłon: 365
Ten świeży, soczysty tort jest nie tylko bezglutenowy, ale i o niskiej zawart...
Odsłon: 2362
Pyszna, chrupiąca i a jakże! jaka zdrowa sałatka z kalarepki i jabłek. Przygo...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Wspaniała, aromatyczna i wilgotna cytrynowa babka z cukinią powstała przy oka...
Odsłon: 365
Ten świeży, soczysty tort jest nie tylko bezglutenowy, ale i o niskiej zawart...
Odsłon: 2362
Pyszna, chrupiąca i a jakże! jaka zdrowa sałatka z kalarepki i jabłek. Przygo...
Odsłon: 50
Składniki
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.
Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy 5 łyżeczek kakao (jeśli ciasto zbyt mocno się zagęści dolewamy odrobinę mleka), miksujemy do połączenia składników. Do drugiej dodajemy 3 łyżeczki kakao, miksujemy do połączenia składników. Do trzeciej części dodajemy 1 łyżeczkę. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto na całą długość blachy zaczynając od najciemniejszego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.