Lekka, delikatna jak puch, doskonała na święta i na co dzień do popołudniowej herbatki czy kawki. Swoją lekkość i wilgotność zawdzięcza mące ziemniaczanej, która dominuje w przepisie nad mąką pszenną.
Babka poznańska
Składniki
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 200 g masła, roztopionego
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z połowy cytryny
- szczypta soli
Składniki
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 200 g masła, roztopionego
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z połowy cytryny
- szczypta soli

Etapy przygotowania
Do miski dajemy szczyptę soli, cukier, jajka i i ubijamy wszystko na puszystą masę, wlewamy sok z cytryny. Przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy, a gdy masa będzie już jednolita i gładka, powoli, cienkim strumieniem wlewamy roztopione i ostudzone masło. Dodajemy skórkę z cytryny, łączymy z masą. Foremkę o wymiarach 30 x 12 cm wyściełamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i wylewamy do niej gotowe ciasto. Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) do suchego patyczka, czyli około 40 minut.

Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (10)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 188
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 188



Składniki
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 200 g masła, roztopionego
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z połowy cytryny
- szczypta soli
Do miski dajemy szczyptę soli, cukier, jajka i i ubijamy wszystko na puszystą masę, wlewamy sok z cytryny. Przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy, a gdy masa będzie już jednolita i gładka, powoli, cienkim strumieniem wlewamy roztopione i ostudzone masło. Dodajemy skórkę z cytryny, łączymy z masą. Foremkę o wymiarach 30 x 12 cm wyściełamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i wylewamy do niej gotowe ciasto. Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) do suchego patyczka, czyli około 40 minut.
Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem.
pyszne placuszki! gratuluję wyróżnienia! :)
Pyszotka:)
Gratuluję przepisu dnia!
Przepyszny przepis, kotlety az zachecaja swoja rumiana skorka do skosztowania.
Super pomysł :)