Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka, delikatna jak puch, doskonała na święta i na co dzień do popołudniowej herbatki czy kawki. Swoją lekkość i wilgotność zawdzięcza mące ziemniaczanej, która dominuje w przepisie nad mąką pszenną.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5381
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1728
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5274
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1776
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5381
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1728
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5274
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1776
Składniki
Do miski dajemy szczyptę soli, cukier, jajka i i ubijamy wszystko na puszystą masę, wlewamy sok z cytryny. Przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy, a gdy masa będzie już jednolita i gładka, powoli, cienkim strumieniem wlewamy roztopione i ostudzone masło. Dodajemy skórkę z cytryny, łączymy z masą. Foremkę o wymiarach 30 x 12 cm wyściełamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i wylewamy do niej gotowe ciasto. Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) do suchego patyczka, czyli około 40 minut.
Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem.