Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka, delikatna jak puch, doskonała na święta i na co dzień do popołudniowej herbatki czy kawki. Swoją lekkość i wilgotność zawdzięcza mące ziemniaczanej, która dominuje w przepisie nad mąką pszenną.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11644
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11644
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Do miski dajemy szczyptę soli, cukier, jajka i i ubijamy wszystko na puszystą masę, wlewamy sok z cytryny. Przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy, a gdy masa będzie już jednolita i gładka, powoli, cienkim strumieniem wlewamy roztopione i ostudzone masło. Dodajemy skórkę z cytryny, łączymy z masą. Foremkę o wymiarach 30 x 12 cm wyściełamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i wylewamy do niej gotowe ciasto. Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) do suchego patyczka, czyli około 40 minut.
Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem.