Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka rumowa to proste w przygotowaniu ciasto o mocnym smaku. Dodatkowej nuty rumu dodaje glazura cukrowa. Całość jest miękka, puszysta i bardzo wilgotna.
Średnica formy: 22 cm
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 90
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 68
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 519
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 90
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 68
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 519
Składniki
W misce wymieszaj mleko, śmietankę, rum.
W osobnej misce utrzyj masło przez minutę do uzyskania puszystości. Dodaj cukier i kontynuuj mieszanie przez kolejne 5 minut. Na koniec dołóż ekstrakt waniliowy.
Dodawaj do masy maślanej po jednym jajku i żółtka, dobrze mieszając po każdym z nich.
W trzeciej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Do masy jajecznej dodaj 1/3 suchych składników i mieszaj do połączenia. Następnie wlej połowę mieszanki mlecznej i znowu wymieszaj. Kontynuuj czynność do wykończenia wszystkich składników.
Formę na babkę o średnicy 22 cm z kominem wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, strzepując jej nadmiar. Ciasto przelej do blachy i wygładź.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz babkę rumową przez 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj glazurę.
Wszystkie składniki przenieś do garnuszka i podgrzewaj, ciągle mieszając. Po otrzymaniu punktu wrzenia, gotuj przez ok. 2 minuty, nie pozwalając, by karmel przywarł do dna.
Wyjmij babkę z formy i włóż ją ponownie. Za pomocą długiego szpikulca lub patyczka do szaszłyków podziuraw ją od spodu. Wlej drobnymi porcjami większość przygotowanego syropu, upewniając się, że ciasto wchłonęło płyn. Najlepiej pozostaw babkę na co najmniej 15 minut.
Wyjmij ciasto i polej je na wierzchu pozostałym syropem. Wstaw je do lodówki i podawaj po co najmniej 3 godzinach, kiedy płyn dobrze rozprowadzi się po cieście.