Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka idealna na Wielkanoc -puszysta, wilgotna o limonkowym smaku i pięknym szmaragdowym kolorze.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 117
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 307
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2943
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 117
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 307
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2943
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej! Forma do babki z kominem 24 cm średnicy.
Szpinak lekko przesiekany, olej i skórkę z limonki blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok i przystępujemy do ubicia jaj.
Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej.
Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak oraz sok z limonki i mleko. Krótko mieszamy całość do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy dokładnie natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) 45-50 min (do suchego patyczka).
Kiedy tylko ciasto lekko przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
Czekoladę wraz z mlekiem i szczyptą kurkumy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią babkę i posypujemy cukrem różanym. Babka szpinakowa gotowa!