Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka idealna na Wielkanoc -puszysta, wilgotna o limonkowym smaku i pięknym szmaragdowym kolorze.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112878
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 171
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 394
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 420
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 749
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112878
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 171
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 394
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 420
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 749
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej! Forma do babki z kominem 24 cm średnicy.
Szpinak lekko przesiekany, olej i skórkę z limonki blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok i przystępujemy do ubicia jaj.
Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej.
Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak oraz sok z limonki i mleko. Krótko mieszamy całość do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy dokładnie natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) 45-50 min (do suchego patyczka).
Kiedy tylko ciasto lekko przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
Czekoladę wraz z mlekiem i szczyptą kurkumy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią babkę i posypujemy cukrem różanym. Babka szpinakowa gotowa!