Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do kawki polecam pyszną, wilgotna, delikatną w smaku babkę z likierem jajecznym, dopieszczoną owocami czerwonej porzeczki i polewą czekoladową z jadalnym brokatem. Adwokat w babce jest praktycznie niewyczuwalny. Z tego przepisu babka zawsze się udaje. Poniżej przepis na dwie małe keksówki lub formę okrągłą do babki.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 103
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1354
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 103
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1354
Składniki
Przygotowanie ciasta: Do rondla włożyć masło, wlać olej, wodę, adwokat. Zagrzać do rozpuszczenia masła. Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy. Mieszać i gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Wystudzić.
Masę przelać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Do letniej masy wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać mikserem. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę i delikatnie ją wmieszać do ciasta. 2/3 ciasta przelać do wysmarowanych masłem keksówek lub okrągłej formy. Do pozostałej części dodać kakao, wymieszać i wlać do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z formy i studzić na kratce.
Przygotowanie polewy: Czekoladę rozpuścić w rondelku z resztą składników, mieszać i dodawać stopniowo mleka do uzyskania potrzebnej gęstości.
Po wystudzeniu babkę polać polewą czekoladową i ewentualnie przyozdobić owocami. SMACZNEGO!!!