Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna w smaku babka z zsiadłego mleka. Wychodzi niezwykle miękka, puszysta i wilgotna w środku. Przepis jest banalnie prosty, dlatego warto go zapamiętać. Ciasto można upiec w formie na babkę lub zwykłej keksówce. Można do niego dorzucić świeże bądź suszone owoce.
Forma na babkę, mikser
Chleb mieszany to jeden z moich ulubionych i to zdecydowanie jego najczęściej...
Odsłon: 18103
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 41
Przepis dnia
Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...
Odsłon: 8020
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 130
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto.
Odsłon: 59
Chleb mieszany to jeden z moich ulubionych i to zdecydowanie jego najczęściej...
Odsłon: 18103
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 41
Przepis dnia
Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...
Odsłon: 8020
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 130
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto.
Odsłon: 59
Składniki
Uwaga: wszystkie składniki wyjmij z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed przystąpieniem do pieczenia powinny nabrać one temperatury pokojowej.
Masło przełóż do rondelka i roztop na wolnym ogniu. Roztopione masło odstaw do wystudzenia.
Jajka wbij do miski i ubij razem z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlej roztopione, przestudzone masło. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia. Na koniec do ciasta wlej zsiadłe mleko. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto przelej do formy.
Babkę z zsiadłym mlekiem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Upieczona babkę przestudź, udekoruj cukrem pudrem.