Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, wilgotne, lekkie i puszyste ciasto w dwukolorowe paski czyli babka zebra, sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta.
Przepis dnia
Przepyszne kotleciki, czyli sposób na lżejszy obiad.
Odsłon: 6560
Mamy ostatnie dni lata, warto je wykorzystać na spotkanie z przyjaciółmi i zj...
Odsłon: 110
Smażone z cebulą ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i mizerią z ogórków.
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepyszne kotleciki, czyli sposób na lżejszy obiad.
Odsłon: 6560
Mamy ostatnie dni lata, warto je wykorzystać na spotkanie z przyjaciółmi i zj...
Odsłon: 110
Smażone z cebulą ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i mizerią z ogórków.
Odsłon: 33
Składniki
W misce ubijamy jajka z cukrem na jasną puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy wodę oraz olej, wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej budyń i ponownie dokładnie mieszamy. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy na babkę wlewamy po dwie łyżki ciemnego ciasta, a na nie nakładamy 2 łyżki jasnego ciasta. Czynność tę powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 st C. piekarnika i pieczemy około 40- 50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.