Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka, które uwielbiam od dzieciństwa. Kiedyś kupowałam w cukierni - dziś robię je sama. Są bardzo proste, a przy okazji możemy wykorzystać resztki ciast jakie nam zostały. Bez kremów oczywiście :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11108
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6364
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5415
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13343
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5103
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11108
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6364
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5415
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13343
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5103
Składniki
Ciasta, ciastka drobno kruszymy (użyłam resztki biszkoptu i kakaowe herbatniki. Herbatniki zawsze warto dodać) - ja wszystko zblendowałam.
Mleko, cukier, masło i kakao zagotowujemy, a następnie lekko studzimy. Mieszamy z pokruszonymi ciastkami, dżemem, nutellą, kilkoma kroplami aromatu rumowego lub alkoholem. Dodajemy bakalie - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyłam w gorącej wodzie i odcedziłam. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Jak jest zbyt rzadka dodajemy trochę pokruszonych herbatników, jeśli zbyt gęsta - trochę dżemu.
Lepimy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub mielonych migdałach czy orzechach. Możemy też polać je czekoladową polewą. Na górę dajemy żurawinę, rodzynkę lub orzecha. Odstawiamy do lodówki by masa stężała. Smacznego!