Jeśli zostanie Wam nadmiar podsychających już ciast, pierniczków i ciasteczek gorąco zachęcam do przygotowania bajaderek. Bajaderki są to pyszne, słodkie, wilgotne, pachnące, bardzo szybkie do przyrządzenia, idealne do kawy kuleczki :-)
Bajaderki -ciasteczka z resztek
Składniki
- 35 dag pokruszonych ciast/ciasteczek (bez masy, galaretki, owoców)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki powideł (u mnie brzoskwiniowe)
- 1 łyżka miodu
- 1/4 szklanki mleka
- 6 dag masła lub margaryny
- 3 łyżki wódki
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- do obtaczania: wiórki kokosowe, posiekane drobno orzechy lub migdały, starta czekolada
Składniki
- 35 dag pokruszonych ciast/ciasteczek (bez masy, galaretki, owoców)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki powideł (u mnie brzoskwiniowe)
- 1 łyżka miodu
- 1/4 szklanki mleka
- 6 dag masła lub margaryny
- 3 łyżki wódki
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- do obtaczania: wiórki kokosowe, posiekane drobno orzechy lub migdały, starta czekolada

Etapy przygotowania
1 szklanka = 250 ml Ciastka dobrze pokruszyć (wrzucić wszystkie do woreczka i dokładnie rozwałkować), odstawić. W garnku rozpuścić masło, dodać wszystkie składniki, oprócz ciastek, wódki i powideł. Dobrze wymieszać. Do masy dodać pokruszone wcześniej ciastka i mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdy masła przestygnie dodać powidła i wódkę. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).
Po tym czasie przygotować składniki, w których chcielibyśmy obtaczać bajaderki. Masę ciasteczkową wyjąć i formować z niej niewielkie kulki wielkości trufelków, a następnie obtaczać je w kokosie, startej czekoladzie, posiekanych orzechach, migdałach (u mnie wiórki kokosowe i migdały). Gotowe bajaderki odstawić jeszcze raz w chłodne miejsce, żeby stwardniały. Przechowywać w lodówce. Smacznego !
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2574

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 804
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2574

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 804



Składniki
- 35 dag pokruszonych ciast/ciasteczek (bez masy, galaretki, owoców)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki powideł (u mnie brzoskwiniowe)
- 1 łyżka miodu
- 1/4 szklanki mleka
- 6 dag masła lub margaryny
- 3 łyżki wódki
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- do obtaczania: wiórki kokosowe, posiekane drobno orzechy lub migdały, starta czekolada
1 szklanka = 250 ml Ciastka dobrze pokruszyć (wrzucić wszystkie do woreczka i dokładnie rozwałkować), odstawić. W garnku rozpuścić masło, dodać wszystkie składniki, oprócz ciastek, wódki i powideł. Dobrze wymieszać. Do masy dodać pokruszone wcześniej ciastka i mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdy masła przestygnie dodać powidła i wódkę. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).
Po tym czasie przygotować składniki, w których chcielibyśmy obtaczać bajaderki. Masę ciasteczkową wyjąć i formować z niej niewielkie kulki wielkości trufelków, a następnie obtaczać je w kokosie, startej czekoladzie, posiekanych orzechach, migdałach (u mnie wiórki kokosowe i migdały). Gotowe bajaderki odstawić jeszcze raz w chłodne miejsce, żeby stwardniały. Przechowywać w lodówce. Smacznego !
Pyszotka:)
Pycha ciasteczka na jeden kęs 👍