Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli zostanie Wam nadmiar podsychających już ciast, pierniczków i ciasteczek gorąco zachęcam do przygotowania bajaderek. Bajaderki są to pyszne, słodkie, wilgotne, pachnące, bardzo szybkie do przyrządzenia, idealne do kawy kuleczki :-)
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20035
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 538
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 637
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7075
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20035
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 538
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 637
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7075
Składniki
1 szklanka = 250 ml Ciastka dobrze pokruszyć (wrzucić wszystkie do woreczka i dokładnie rozwałkować), odstawić. W garnku rozpuścić masło, dodać wszystkie składniki, oprócz ciastek, wódki i powideł. Dobrze wymieszać. Do masy dodać pokruszone wcześniej ciastka i mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdy masła przestygnie dodać powidła i wódkę. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).
Po tym czasie przygotować składniki, w których chcielibyśmy obtaczać bajaderki. Masę ciasteczkową wyjąć i formować z niej niewielkie kulki wielkości trufelków, a następnie obtaczać je w kokosie, startej czekoladzie, posiekanych orzechach, migdałach (u mnie wiórki kokosowe i migdały). Gotowe bajaderki odstawić jeszcze raz w chłodne miejsce, żeby stwardniały. Przechowywać w lodówce. Smacznego !