Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baletki z makiem, znane również pod nazwą bitki z makiem (nie mylić z daniem mięsnym) to proste ciasteczka biszkoptowe przełożone domową marmoladą. Wykonacie je z prostych składników, które dostaniecie w każdym sklepie spożywczym. Te małe urocze ciasteczka sprawdzą się zarówno na co dzień jako dodatek do kawy lub herbaty, jak i od święta. Zawsze są rozchwytywane przez dzieci i dorosłych.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, w trakcie miksowania dodawaj stopniowo cukier. Odstaw mikser na bok. Do puszystej piany z białek dodawaj po jednym żółtku. Składniki mieszaj. Następnie dodawaj stopniowo mąkę. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Biszkoptowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj małe, okrągłe ciasteczka. Umieszczaj je na blasze piekarnika zachowując dwucentymetrowe odstępy. Biszkopciki oprósz makiem.
Biszkopciki do baletek piecz przez około 10 minut (do zrumienienia).
Upieczone biszkopciki przestudź, przełóż domową marmoladą.
Gotowe baletki przełóż do suchego pojemnika. Przechowuj do kilku dni w temperaturze pokojowej.