pyszne, łatwe i szybkie
bananowiec na kakaowych herbatnikach bez pieczenia
Składniki
- blaszka około 35x22
- -2 duże paczki kakaowych herbatników -2 galaretki pomarańczowe
- -5 dużych bananów -250g masła lub margaryny
- -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g
- -3/4 szklanki cukru -sok z cytryny (do posmarowania bananów by nie ściemniały)
Składniki
- blaszka około 35x22
- -2 duże paczki kakaowych herbatników -2 galaretki pomarańczowe
- -5 dużych bananów -250g masła lub margaryny
- -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g
- -3/4 szklanki cukru -sok z cytryny (do posmarowania bananów by nie ściemniały)

Etapy przygotowania
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę gotujemy. Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy 3 budynie oraz cukier, dokładnie miksujemy. Wlewamy na gotujące się mleko. Ugotowany budyń studzimy

Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i miksujemy. Krem mamy gotowy :-)

Dno blaszki wykładamy herbatnikami. Masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wykładamy na herbatniki i delikatnie rozsmarowujemy.na masę dajemy pokrojone w plasterki banany.Na banany wykładamy drugą warstwę herbatników, i znów dajemy na nie drugą część masy oraz banany.Tym razem banany smarujemy sokiem z cytryny.

Ciasto wsadzamy do lodówki na około 1 godzinkę 2 Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku. Studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w lodówce.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 297

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 382
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 297

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 382



Składniki
- blaszka około 35x22
- -2 duże paczki kakaowych herbatników -2 galaretki pomarańczowe
- -5 dużych bananów -250g masła lub margaryny
- -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g
- -3/4 szklanki cukru -sok z cytryny (do posmarowania bananów by nie ściemniały)
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę gotujemy. Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy 3 budynie oraz cukier, dokładnie miksujemy. Wlewamy na gotujące się mleko. Ugotowany budyń studzimy
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i miksujemy. Krem mamy gotowy :-)
Dno blaszki wykładamy herbatnikami. Masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wykładamy na herbatniki i delikatnie rozsmarowujemy.na masę dajemy pokrojone w plasterki banany.Na banany wykładamy drugą warstwę herbatników, i znów dajemy na nie drugą część masy oraz banany.Tym razem banany smarujemy sokiem z cytryny.
Ciasto wsadzamy do lodówki na około 1 godzinkę 2 Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku. Studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w lodówce.