Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bananowiec to świetne ciasto na letnie upały. Zimny mus z tych słodkich owoców orzeźwia i ochładza. Nie jest zbyt słodki, a kakaowy spód przełamuje smak. Dodatek orzechów wprowadza element chrupkości, dzięki czemu ciasto zaskakuje na każdym kroku.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5675
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 583
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5675
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 583
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki i orzechy pokrusz lub zmiel w blenderze na niewielkie okruchy. Wymieszaj je ze sobą. Dodaj do nich masło posiekane w drobną kostkę i miód. Całość wyrób na jednolitą masę.
Foremkę do ciasta o wymiarach 36x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozłóż masę ciasteczkową i dobrze ją dociśnij. Wstaw blaszkę do lodówki na czas przygotowania musu bananowego.
Przygotuj mus. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Czekoladę pokrusz, przełóż do małego garnuszka i zalej 2 łyżkami mleka. Rozpuść czekoladę, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę. Dobrze wymieszaj i zostaw całość do przestygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier puder. Łyżkami dodawaj serek mascarpone, cały czas ubijając.
Banany obierz ze skórek i zmiksuj w blenderze. Dodaj do masy śmietanowej i dokładnie wmieszaj. Na koniec wlej cienkim strumyczkiem zimną już czekoladę z żelatyną. Ponownie wymieszaj. Mus bananowy rozlej na przygotowanym wcześniej spodzie. Ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny, co całkowitego zastygnięcia.
Po tym czasie banany przeznaczone do dekoracji obierz i pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na wierzchu musu. Bananowca podawaj na zimno.