Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta przepyszna beza z kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem świeżych malin to deser, który zachwyca smakiem i wyglądem. Delikatna, lekka i puszysta beza stanowi idealną bazę do kremowej i aksamitnej konsystencji kremu. Idealnym kontrastem do tych słodkich elementów są kwaskowe, świeże maliny. Ten elegancki deser z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości i będzie się pięknie prezentował na każdym przyjęciu.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 11571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4318
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 869
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1124
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4078
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 11571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4318
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 869
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1124
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4078
Składniki
Wbij białka do dużej miski, dosyp szczyptę soli i ubij, aby uzyskać puszystą pianę. Następnie partiami (po łyżce) dosypuj cukier i miksuj, aż uzyskasz sztywną i błyszczącą pianę, a cukier się rozpuści. Na koniec dolej sok z cytryny i dosyp mąkę ziemniaczaną, po czym delikatnie wymieszaj łyżką.
Na dużej, czarnej blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia uformuj jedną dużą bezę (ok. 25 cm) lub dwie mniejsze. Jeśli na wierzchu powstanie kopczyk, spłaszcz go łyżką. Wstaw blachę z bezą do pieca nagrzanego do 120°C i piecz przez 90 minut. Upieczoną bezę pozostaw w piekarniku jeszcze przez 15 minut, po czym wyjmij i wystudź.
Przygotuj krem. Zimną (wprost z lodówki) śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera, stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodawaj serek mascarpone i zmiksuj, aby uzyskać gładki, aksamitny krem. Na upieczoną bezę wyłóż krem śmietanowy, a wierzch posyp świeżymi malinami. Przechowuj bezę w lodówce, a przed podaniem udekoruj listkami mięty lub melisy.