Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta przepyszna beza z kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem świeżych malin to deser, który zachwyca smakiem i wyglądem. Delikatna, lekka i puszysta beza stanowi idealną bazę do kremowej i aksamitnej konsystencji kremu. Idealnym kontrastem do tych słodkich elementów są kwaskowe, świeże maliny. Ten elegancki deser z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości i będzie się pięknie prezentował na każdym przyjęciu.
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3501
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 349
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1712
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3501
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 349
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1712
Składniki
Wbij białka do dużej miski, dosyp szczyptę soli i ubij, aby uzyskać puszystą pianę. Następnie partiami (po łyżce) dosypuj cukier i miksuj, aż uzyskasz sztywną i błyszczącą pianę, a cukier się rozpuści. Na koniec dolej sok z cytryny i dosyp mąkę ziemniaczaną, po czym delikatnie wymieszaj łyżką.
Na dużej, czarnej blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia uformuj jedną dużą bezę (ok. 25 cm) lub dwie mniejsze. Jeśli na wierzchu powstanie kopczyk, spłaszcz go łyżką. Wstaw blachę z bezą do pieca nagrzanego do 120°C i piecz przez 90 minut. Upieczoną bezę pozostaw w piekarniku jeszcze przez 15 minut, po czym wyjmij i wystudź.
Przygotuj krem. Zimną (wprost z lodówki) śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera, stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodawaj serek mascarpone i zmiksuj, aby uzyskać gładki, aksamitny krem. Na upieczoną bezę wyłóż krem śmietanowy, a wierzch posyp świeżymi malinami. Przechowuj bezę w lodówce, a przed podaniem udekoruj listkami mięty lub melisy.