Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beza bożonarodzeniowa w kształcie choinki. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Z pewnością przykuje uwagę wszystkich gości. Robi się ją bardzo prosto. Wystarczy wysuszyć w piekarniku okrągłe beziki różnej wielkości i przełożyć je delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. Bazę do wykonania choinek warto przygotować z wyprzedzeniem. Przed świętami zostanie Wam zrobić krem i złożyć choinki. Żółtka po suszeniu bez możecie wykonać do przygotowania kruchych ciasteczek.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6953
Polecam.
Odsłon: 107
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5251
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2364
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6953
Polecam.
Odsłon: 107
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5251
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2364
Składniki
Białka ubij z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ubitą pianę z białek przełóż do szprycy z ozdobną końcówką.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy formuj różnej wielkości okrągłe, płaskie beziki. Brzegi wykończ ładną falbanką. Przygotuj około 5-6 różniej wielkości bezików.
Bezy susz w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez około 90 minut.
Upieczone beziki odstaw do wystudzenia.
Przygotuj krem. Słodką śmietankę ubij z cukrem na puszystą pianę. Dodaj serek mascarpone. Składniki zmiksuj.
Na największym beziku rozsmaruj warstwę kremu. Przykryj go drugim co do wielkości bezikiem. Proces powtarzaj do momentu wykorzystania wszystkich bezików. Gotową choinkę możesz dodatkowo udekorować dekoracyjnymi perełkami (perełki mocuj na kropelce kremu), szczyptą cynamonu lub jadalnymi płatkami złota.