Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beza z kremem z budyniu i mascarpone z białą czekoladą.
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 93
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 91
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 89
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 93
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 91
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 89
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po łyżeczce cukru. Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować. Piana powinna być gładka i lśniąca.
Pianę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejszyć temperaturę do około 120 stopni. Bezę suszyć przez godzinę. Po tym czasie wyjąc ją z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ale w 400 ml mleka i bez dodatku cukru.
Gorący budyń miksować przez chwilę i ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie przez cały czas mieszając doprowadzić go do wrzenia, po czym zdjąć z płyty grzewczej.
Garnek z budyniem wstawić do zimnej kąpieli wodnej, aby przyspieszyć proces studzenia.
Zimny budyń zmiksować z cukrem pudrem, dodać mascarpone i dokładnie zmiksować.
Krem rozprowadzić po wierzchu wystudzonej bezy.
Czekoladę z dodatkiem dwóch łyżek mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą polać w dowolny sposób wierzch ciasta. Gotowe!