Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i chrupiąca beza z kremem malinowym z dodatkiem świeżych malin
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 163
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 65
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 639
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 271
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 163
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 65
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 639
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 271
Składniki
Białka ubij na sztywno. Ciągle ubijając wsypuj po 2 łyżki cukru w odstępach około 1 minutowych. Warto mieć mikser na wysokich obrotach by szybko rozbijał cukier. Gdy dodasz już ostatnią porcję cukru przełóż bezę na papier do pieczenia i uformuj 2 duże dyski o grubości około 3-4 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz przez 5 godzin w temperaturze 90 stopni.
Krem: Zagotuj mleko. W miedzyczasie w misie miksera ubij żółka razem z cukrem i mąką kukurydzinaą na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlej cienkim strumieniem gorące mleko. Gdy składniki się połączą przelej masę do garnka i gotuj przez chwilę (często mieszając) aż masa zgęstnieje. Krem powinine osiągnąć konsystencję budyniu. Zdejmij z palnika krem i dodaj czekoladę. Wymieszaj i pozwól się jej rozpuścić
Krem: Odstaw krem do przestudzenia. Gdy krem lekko przestygnie i będzie ciepły (lecz nie gorący) wlej cienkim strumieniem pure malinowe ciągle mieszając. Przełóż krem do lodówki i pozostaw do stężenia.
Blaty bezowe przełóż kremem i na wierzhcu również umieść część kremu. Obsyp z wierzchu malinami. Najlepiej przygotować tort tuż przed podaniem. Beza naciąga kremem i miękknie.