Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędnie cytrynowa i mocno krucha tarta - bez grama glutenu
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 77
Biszkopt nie opada po upieczeniu i jest nieco wilgotniejszy od tradycyjnego....
Odsłon: 538
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7117
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 77
Biszkopt nie opada po upieczeniu i jest nieco wilgotniejszy od tradycyjnego....
Odsłon: 538
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7117
Składniki
1). Jajko roztrzep z cukrem, w osobnej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąk i imbir (można pominąć). Połącz jajko z mąką. 2). Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagnieć ciasto w kulkę. Zawiń w folię spożywczą (aby nie wchłonęło zapachów z lodówki) lub owiń papierem do pieczenia i wstaw na 30 minut do lodówki. 3). W międzyczasie przygotuj nadzienie: cytryny sparz wrzątkiem, osusz, zetrzyj skórkę z 2 cytryn i wyciśnij z nich sok. Połówkę (nie obraną) pokrój na plasterki. 4). Sok z cytryny, sok z pomarańczy, startą skórkę wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i przesianą skrobią kukurydzianą na gładką masę (bez grudek). 5). Do masy dodaj kolejno jajka, żółtka, śmietanę i maślankę, wymieszaj dokładnie – masa będzie dość rzadka. Odstaw w chłodne miejsce.
6). Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (nie będzie się kleić do wałka) i przełóż do formy na tartę. 7). Rozgrzej piekarnik do 180 ºC (góra – dół). 8). Ciasto nakłuj widelcem, połóż z wierzchu krążek papieru do pieczenia i wyłóż fasolą. Wstaw do piekarnika na ok 10 minut. 9). Wyjmij podpieczony spód, usuń papier i fasolę i przestudź. 10). Na ciasto wlej ostrożnie masę cytrynową i wstaw do piekarnika na ok 30 minut, po 25 minutach wyjmij, połóż z wierzchu pokrojoną wcześniej cytrynę i zapiecz jeszcze przez kilka minut – wierzch powinien być jasno brązowy. Etap z dokładaniem cytryny możesz pominąć, ale moim zdaniem ten zabieg „upiększa” znacząco tartę i dodaje nieco więcej kwaskowatości. Cytryn nie dodajemy od razu bo mogą się przypalić. 11). Gotową tartę wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem opcjonalnie posyp cukrem pudrem.
WSKAZÓWKI: Hint1: w wersji tradycyjnej, spód tarty wykonany jest z ciasta kruchego: żółtka + masło + mąka pszenna + cukier, jeśli wolisz, zrób klasycznie, z glutenem. Hint2: ciasto na tartę możesz zamienić na ciastka, ale nie uda się zrobić nadzienia do nich – chyba, że upieczesz je w osobnym naczyniu i pokroisz po upieczeniu. Jest bardzo płynne i musi być pieczone w formie. Hint3: biały cukier można zastąpić trzcinowym lub ksylitolem czy erytrolem w takich samych ilościach. Poziom słodkości przy ksylitolu i erytrolu będzie inny, dlatego spróbuj przed pieczeniem i ewentualnie dodaj więcej. Hint4: nie zmieniaj proporcji mąk z przepisu – jeśli dodasz np za dużo skrobi kukurydzianej, ciasto będzie mniej kruche, z kolei za duża ilość gryczanej czy amarantusa – zdominuje smak ciasta (będzie zbyt intensywny). Hint5: ciasto po upieczeniu (bez nadzienia) można zamrozić lub przechowywać w suchym miejscu przez max tydzień – im dłużej tym będzie coraz mniej kruche i bardziej wilgotne. Hint6: gotowa tarta spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni, chociaż u mnie ledwo dotrwała do kolejnego ^^.
WIĘCEJ SMACZNYCH PRZEPISÓW TUTAJ: http://nerdycook.in/bezglutenowa-tarta-lemon-curd/ Zapraszam :)