Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój dzisiejszy torcik bezowy, został przygotowany na prezent dla syna i przyszłej synowej, na ich wspólny wieczór przed weselem. Torcik wyszedł bardzo smaczny, beza krucha, rozpływająca się w ustach, a maliny dodały wyjątkowego smaku.
mikser, blaszka, papier do pieczenia, talerzyk,
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 118
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 812
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 118
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 812
Składniki
Beza; Białka oddzielam od żółtek, następnie ubijam ze szczypta soli. Cały czas ubijając dodaje cukier, mąkę i ocet. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia na którym zaznaczam koło wielkości średniego talerzyka. Masę bezową przekładam do woreczka cukierniczego i wyciskając układam spód bezowy, formuję sobie jakby koszyk o wyższym brzegu. Tak przygotowaną masę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 5 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 150 stopni i susze bezę 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączam i uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam bezę do całkowitego wystygnięcia. Masa śmietankowa z serkiem mascarpone; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączę z serkiem mascarpone. Na bezowy spód nakładam masę śmietankowo - serową, na masę nakładam maliny lekko je wciskając, nakładam resztę masy i pozostałe maliny. Dekoruje listkami mięty. Rada; Listki mięty można drobniutko posiekać i dodać do masy śmietanowej.
Torcik gotowy do podania.