Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodziutkie bezy prosto do zjadania lub jako element dekoracyjny do deserów.
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 46
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4367
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 46
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4367
Składniki
Do suchego naczynia, np. szklanej miski, wbijamy białka i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany uważając, żeby nie przebić białek. Zaczynamy stopniowo dodawać cukier. Każda porcja cukru musi się dobrze rozpuścić przed dodaniem kolejnej. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy lub łyżeczki nakładamy różnorodne kształty. Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy ok. 90 min w 120 stopniach. Po tym czasie zostawiamy bezy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!
Uwagi: - Białka mogą być schłodzone lub w temperaturze pokojowej, jednak najlepiej gdy oddzielimy je od żółtek dzień wcześniej - Białka nie ubiją się dobrze gdy naczynie, w którym miksujemy lub łopatki miksera są mokre lub tłuste