Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić z nadmiarem białek? Bałkowiec! :D Ostatnio zostało mi ich sporo po ajerkoniaku i nie wiedziałam co z nimi zrobić, ale na szczęście szybko znalazły zastosowanie. Dziś zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z białek, które jest smaczne, delikatne i puszyste. Białkowiec może stanowić samodzielny deser lub podstawę do różnego typu przekładańców. Ja postanowiłam przełożyć go masą kakaową. Serdecznie polecam :D
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 346
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 1266
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 66
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 72
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 346
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 1266
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 66
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 72
Składniki
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo cukier (zwykły i waniliowy) oraz wlewamy na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut.
PRZYGOTOWANIE MASY KAKAOWEJ: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kakao i lekko zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy żółtka i jajka. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją szybko z ognia i studzimy.
WYKOŃCZENIE: Ostudzony białkowiec dzielimy na równe części (ilość wedle uznania) i smarujemy każdą z nich masą kakaową, a następnie składamy. Wierzch ciasta również smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy ją wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego! :D