Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś z cyklu ciacho na weekend upiekłam pyszną biało zieloną kostkę wiosenną. Tak to ciacho nazwał mój synek gdy zobaczył zielony biszkopt i stwierdził, że wygląda jak zielona trawa. No i została taka nazwa. Ciacho proste do przygotowania w sam raz na weekend ale nie tylko.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1732
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 77
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 174
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 191
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1732
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 77
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 174
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 191
Składniki
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka na sztywno. W połowie ubijania dodawać cukier, gdy piana jest ubita dodać żółtka i dalej miksować. Dodać barwnik, delikatnie wymieszać i potem dodawać mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia ale mieszać na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki w 2/3 wysokości.
MASA : Garnek przelać zimną wodą, wlać połowę mleka i zagotować. W reszcie mleka wymieszać żółtka, cukier oraz mąki i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Gotować do momentu zgęstnienia budyniu. Zakryć go pokrywką i wystudzić. Gdy budyń wystygnie utrzeć miękkie masło i dodając do niego porcje budyniu u trzeć masę.
PIANKA : Jogurt i obie śmietany oraz cukier wymieszać. Do zimnej wody wsypać żelatynę, wymieszać i wlać wrzątek. Wymieszać i dodać do wymieszanych składników. Wstawić do lodówki ale kontrolować aby za mocno pianką się nie ścięła.
PRZEŁOŻENIE : Po przekrojeniu biszkopta grubszą część w blaszce ( ja zawsze kładę papier z pieczenia bo ułatwi to nam potem wyjęcie ciasta z blaszki ). Nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny. Na biszkopt wyłożyć masę, zakryć drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć tężejącą piankę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić w kostkę i udekorować na przykład listkami mięty.