Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatnym kremem śmietankowym. Można się w nim zakochać od pierwszego wejrzenia!
Białostocki amant
Składniki
Ciasto:
- 210 g mąki pszennej
- 400 g cukru
- 120 ml oleju rzepakowego
- 240 ml mleka
- 80 g kakao w proszku
- 240 ml gorącej, zaparzonej kawy
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
Krem:
- 500 g serka śmietankowego
- 560 g cukru pudru
- 240 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 200 g czekolady półsłodkiej
- 50 ml śmietanki 36%
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
Składniki
Ciasto:
- 210 g mąki pszennej
- 400 g cukru
- 120 ml oleju rzepakowego
- 240 ml mleka
- 80 g kakao w proszku
- 240 ml gorącej, zaparzonej kawy
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
Krem:
- 500 g serka śmietankowego
- 560 g cukru pudru
- 240 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 200 g czekolady półsłodkiej
- 50 ml śmietanki 36%
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania

Potrzebne przybory kuchenne
wymiary formy: 24x24 cm
Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj gorącą kawę i kakao do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na 2-3 minuty. Do kawy dodaj cukier i olej. Dobrze wymieszaj, a następnie wbij jajka, wlej mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Przesiej mąkę do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. Dwie blaszki do pieczenia o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do nich równomiernie ciasto i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 30-35 minut, do suchego patyczka Wyjmij i odstaw do ostygnięcia na 5-10 minut. Następnie zdejmij formy i ostudź całkowicie ciasto na kratce.
Przygotuj krem. Serek z masłem utrzyj na miękką i kremową masę. Dodaj cukier puder i wanilię. Ubijaj całość na niskich obrotach do połączenia składników i gładkości masy. Przygotuj polewę. W garnuszku podgrzej śmietankę do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Włóż do niej pokruszoną czekoladę. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Złóż ciasto. Każdy blat ciasta przekrój na pół w poziomie i rozłóż je. Jeden włóż z powrotem do formy lub na paterę. Pokryj blat ok. 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem. Powtarzaj czynność do wykończenia składników. Na wierzchu powinien znajdować się czwarty blat ciasta. Na wierzchu wylej przygotowaną wcześniej polewę. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto Białostocki amant wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, by smaki się połączyły.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 144
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 144



Składniki
- 210 g mąki pszennej
- 400 g cukru
- 120 ml oleju rzepakowego
- 240 ml mleka
- 80 g kakao w proszku
- 240 ml gorącej, zaparzonej kawy
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 500 g serka śmietankowego
- 560 g cukru pudru
- 240 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g czekolady półsłodkiej
- 50 ml śmietanki 36%
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj gorącą kawę i kakao do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na 2-3 minuty. Do kawy dodaj cukier i olej. Dobrze wymieszaj, a następnie wbij jajka, wlej mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Przesiej mąkę do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. Dwie blaszki do pieczenia o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do nich równomiernie ciasto i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 30-35 minut, do suchego patyczka Wyjmij i odstaw do ostygnięcia na 5-10 minut. Następnie zdejmij formy i ostudź całkowicie ciasto na kratce.
Przygotuj krem. Serek z masłem utrzyj na miękką i kremową masę. Dodaj cukier puder i wanilię. Ubijaj całość na niskich obrotach do połączenia składników i gładkości masy. Przygotuj polewę. W garnuszku podgrzej śmietankę do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Włóż do niej pokruszoną czekoladę. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Złóż ciasto. Każdy blat ciasta przekrój na pół w poziomie i rozłóż je. Jeden włóż z powrotem do formy lub na paterę. Pokryj blat ok. 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem. Powtarzaj czynność do wykończenia składników. Na wierzchu powinien znajdować się czwarty blat ciasta. Na wierzchu wylej przygotowaną wcześniej polewę. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto Białostocki amant wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, by smaki się połączyły.
Świetne.