Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatnym kremem śmietankowym. Można się w nim zakochać od pierwszego wejrzenia!
wymiary formy: 24x24 cm
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7293
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2749
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20286
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 602
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7293
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2749
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20286
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 602
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj gorącą kawę i kakao do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na 2-3 minuty. Do kawy dodaj cukier i olej. Dobrze wymieszaj, a następnie wbij jajka, wlej mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Przesiej mąkę do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. Dwie blaszki do pieczenia o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do nich równomiernie ciasto i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 30-35 minut, do suchego patyczka Wyjmij i odstaw do ostygnięcia na 5-10 minut. Następnie zdejmij formy i ostudź całkowicie ciasto na kratce.
Przygotuj krem. Serek z masłem utrzyj na miękką i kremową masę. Dodaj cukier puder i wanilię. Ubijaj całość na niskich obrotach do połączenia składników i gładkości masy. Przygotuj polewę. W garnuszku podgrzej śmietankę do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Włóż do niej pokruszoną czekoladę. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Złóż ciasto. Każdy blat ciasta przekrój na pół w poziomie i rozłóż je. Jeden włóż z powrotem do formy lub na paterę. Pokryj blat ok. 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem. Powtarzaj czynność do wykończenia składników. Na wierzchu powinien znajdować się czwarty blat ciasta. Na wierzchu wylej przygotowaną wcześniej polewę. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto Białostocki amant wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, by smaki się połączyły.