Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biały walczyk to ciasto dla zdeklarowanych miłośników białej czekolady. Można dodać jej więcej lub mniej – według uznania. Z kwaskową galaretką i bananami ciasto wcale nie wydaje się przesadnie słodkie.
Forma: 25x36 cm
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 2497
Racuchy drożdżowe z pomarańczową niespodzianką posypane cukrem pudrem będą py...
Odsłon: 69
To proste i szybkie do przygotowania ciasteczka, które zasmakują każdemu.
Odsłon: 68
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 2497
Racuchy drożdżowe z pomarańczową niespodzianką posypane cukrem pudrem będą py...
Odsłon: 69
To proste i szybkie do przygotowania ciasteczka, które zasmakują każdemu.
Odsłon: 68
Składniki
Przygotuj jasny biszkopt. Przesiej mąkę i skrobię ziemniaczaną. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier. Gdy uzyskasz gęstą, lśniącą pianę, zmniejsz obroty miksera i dodaj do białek żółtka (po jednym). Do piany partiami dodaj połączone mąki. Mieszaj powstające ciasto szpatułą – tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj wodę i ponownie krótko wymieszaj.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 25x36 cm. Przelej do niej ciasto. Wyrównaj. Powtykaj w ciasto przekrojone wzdłuż na pół kostki białej czekolady (200 g).
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu poczekaj, aż biszkopt chwilę przestygnie, wyjmij z formy i wystudź na kratce do góry dnem. Przestudzone ciasto przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem.
Przygotuj ciemny biszkopt w taki sam sposób, jak jasny. Mąkę – zamiast ze skrobią ziemniaczaną – połącz z kakao. Do ciasta dodaj 100 g białej czekolady i piecz je krócej – około 25 minut. Po wystudzeniu nie przekrawaj. Jedynie skrój cienko wierzch, by można nasączyć ciasto ponczem.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale z użyciem 350 ml wody. Przestudź.
Pokrusz resztę czekolady i roztop w rondelku ze śmietaną kremówką, uważając, by składniki się nie zagotowały. Wymieszaj na gęsty sos.
Pokrój banany na cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Złóż ciasto. Jasny blat biszkoptowy ułóż na dnie formy, w której się piekł, i posmaruj około 1/3 tężejącego sosu z białej czekolady i przykryj ciemnym biszkoptem. Posmaruj go taką samą porcją sosu i ułóż na nim plasterki bananów. Trzeci z blatów posmaruj resztą sosu. Ułóż posmarowaną stroną na bananach. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki.