Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam jedne z moich ulubionych ciastek. Biscotti to tradycyjne włoskie ciasteczka wypiekane dwukrotnie. Wypróbujcie koniecznie ten prosty i smakowity przepis. Włoskie sucharki są idealne do porannej filiżanki kawy, herbaty albo wieczornego kieliszka wina!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1027
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4803
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3332
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1027
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4803
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3332
Składniki
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ubić jajka z cukrem. Dodać mąkę i wymieszać. Następnie wsypać orzechy i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać aż składniki dobrze się połączą. Podzielić na dwie części. Obsypując dłonie mąką uformować płaskie wałeczki o długości około 25-30 cm. Wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w szerokich odstępach. Piec przez około 25-30 minut, lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i zostawić, aby lekko ostygło, a następnie podłużny chlebek pokroić nożem z piłką na 1 cm kromeczki. Ułożyć je na blaszce nacięciem do dołu i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), w temperaturze 160ºC przez około 15 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasteczka należy przechowywać w puszkach, aby pozostały twarde i chrupiące.