Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt czekoladowy z 4 jaj jest puszysty, wilgotny i idealnie równy. Jest także prosty w przygotowaniu i niemal zawsze wychodzi. Nie jest konieczne osobne ubijanie białek i żółtek, dzięki czemu skraca się czas i ułatwia całą procedurę. Ten biszkopt świetnie komponuje się z kremami śmietanowymi, czekoladowymi czy owocowymi.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 96
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 96
Składniki
Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Masło rozpuść i ostudź.
Przełóż jajka do miski razem z solą i ubij je do lekkiego spienienia. Dodaj cukier i ubijaj przez 15 minut lub do uzyskania widocznych wstęg w masie tworzonych przez trzepaczkę.
Dodaj mieszankę suchych składników do masy jajecznej i ostrożnie wymieszaj dużą drewnianą łyżką, wchodząc nią dokładnie pod masę i przykrywając mąkę mieszaniną mokrych składników. Nie mieszaj za długo, bo ciasto będzie za gęste.
Ostrożnie i delikatnie dodaj ostudzone masło. Mieszaj do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i obróć ją szybko w dłoniach kilka razy, by wyrównać powierzchnię ciasta.
Piecz biszkopt czekoladowy z 4 jaj w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 25 minut lub do suchego patyczka. Nie otwieraj piekarnika wcześniej niż po 15 minutach.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je w formie przez 5 minut przed wyjęciem. Przełóż biszkopt na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Podziel ciasto na 2 lub 3 blaty.